Waldar Kunstlessen 

Flowformcursus in Vorden: 10,11 en 12 augustus 2018  

Buiten in de prachtige natuur gaan we deze zomer op het terrein van Vrije School de Hofakker te Vorden aan de slag met water en klei, om één òf zo mogelijk meerdere flow forms te boetseren. We gaan ons verbinden met het water element; het alsmaar stromende, bewegende en verbindende; zoals het wezen van het water eigen is.

Overal om ons heen is er een voortdurende stroom; zoals ook in onszelf. Een immer levende stroom; de scheppende wereld. Door ons te verbinden met het element water kunnen we ook in onszelf gaan ervaren hoe in ons het stromende geactiveerd wordt. Het is een feest met water en klei te kunnen 'spelen' en tenslotte te zien, hoe het water in jouw flowform na intensief werken opeens een lemniscaat beweging gaat maken en met nog wat kleine aanpassingen zelfs kan gaan dansen!

Vrijdagavond maken we kennis met elkaar; met de verschillende flowforms en het element water. Er wordt uitgelegd hoe je tot een flowform kunt komen. Hoe het water de schaal instroomt, zich een weg zoekt door een vernauwing en hoe het dan tot een ' lemniscaat stroom' kan komen in de 'bladen' aan weerskanten van de schaal. Vervolgens hoe het water weer van de 'bladen' wegstroomt. Bepaalde verhoudingen spelen een belangrijke rol om uiteindelijk tot een werveling van het water te kunnen komen.

Innerlijk nemen we het stromen van het water met ons mee de nacht in. Het innerlijk 'zelf een beetje water te worden' kan zaterdag behulpzaam zijn, wanneer we daadwerkelijk de flowform gaan boetseren.

Als eerste stap gaan we dan de basis van ons flowform model boetseren. Vervolgens gaan we dan daadwerkelijk beginnen met het boetseren van onze flowform. Na intensief werken is het vreugdevol te zien dat het water in de door jou gemaakte flowform niet alleen een lemniscaat beweging maakt, maar uiteindelijk ook zelfs een 'swingende beweging' kan gaan maken.

Ook is het mooi te zien hoe eenieder tot zijn eigen vorm komt en dat ook, hoe verschillend deze ook kunnen zijn, deze flowforms allen die mooie lemniscaat beweging maken.

Zo kan je innerlijk iets ervaren van de wonderlijke wereld van de water werveling en ga je uiteindelijk (na dat deze indien gewenst gebakken is) met een of meerdere flowforms naar huis. De flowform kun je misschien in je tuin plaatsen bij een vijver. De natuurlijke beweging van het water werkt vitaliserend op het water en de omgeving en gemeten is dat het zelfs stralingsvrij maakt in een omtrek van ongeveer 50 meter.

De flowform creeëren we in een prettige ontspannen werksfeer en een prachtige natuur om ons heen met tussen de middag een heerlijke biologische lunch. Er is de mogelijkheid om dichtbij de kamperen (naam / adres camping………….) Bij regen kunnen we binnen in het schooltje werken.

De modellen kunnen door stoken en glazuren duurzaam gemaakt worden en een paar weken later kan je dan jouw flowform ophalen.

De weken daarna kan bovendien nog ervaarbaar zijn hoe er ook innerlijk iets in beweging is gekomen en kan het je tevens weer een stapje dichterbij het kunnen beleven van de etherwereld brengen. Al bij al een vreugdevol beleving.

 

naar boven