menu

Schilderijen

Landschappen

Ruim 20 jaar woonde ik op het Waddeneiland Texel. Ik leefde van mijn schilderijen en maakte vooral landschappen met olieverf. Ik bracht relatief veel textuur aan in mijn werk en gebruikte vaak een paletmes om de verf mee te "boetseren". Ik maakte ruim 500 van onderstaande schilderijen waarvan ook ansichtkaarten werden gedrukt die in boekhandels verkocht werden. De schilderijen waren te koop in een Galerie op Texel.

Kleurstemmingen

Maar ik wilde liever anders schilderen. Geen voorstellingen meer maken maar innerlijke landschappen. Schilderen vanuit de kleur met als uitganspunt de kleurenleer van Goethe en met plantenverf op waterbasis. En schilderijen maken met een functie, bijvoorbeeld ter ondersteuning bij een ziekte of tijdens stervensbegeleiding. Functionele kunst en niet alleen maar mooie plaatjes voor boven de bank. Bovendien begon het verkopen en maken van mijn schilderijen inmiddels een soort truckje te worden, en dus bedacht ik een compromis. "Als ik zo goed in truckjes ben waarom dat niet letterlijk gaan nemen?". Ik werd goochelaar en verdiende daar vervolgens 7 jaar mijn geld mee. Op de achtergrond schilderde ik dus verder en deed ik onderzoek naar kleuren en techniek. Het schilderen was niet langer meer mijn bron van inkomsten, maar van geluk geworden.

Houten lijsten

Ik begon met het ontwerpen van mijn eigen schilderijlijsten die ik maakte uit allerlei verschillende houtsoorten. Ook experimenteerde ik met verfmengsels die ik samenstelde, tot ik eindelijk wist: " Dit is het, zo moet het zijn...". Ook al was ik nog niet tevreden over het resultaat, toch wist ik dat ik op de goede weg beland was...

© Waldar 2024