menu

Achtergronden

Gewerveld water  

Voor mijn verfmengsels gebruik ik uitsluitend gewerveld water. Dat is water dat in beweging is gebracht en daardoor weer "levend" wordt. Water wil van nature namelijk graag stromen en meanderen. Daardoor wordt water krachtig, sprankelend en "blij". Wanneer water kabbelend mag bewegen, leer je pas werkelijk haar karakter kennen zoals je een echte kip pas leert kennen wanneer het rond kan scharrelen. Ons normale kraanwater dat door rechte leidingen stoomt en met chloor behandeld is, zou je dood en levenloos water kunnen noemen. Het is niet erg gelukkig meer.

Water in beweging brengen

Er zijn verschillende manieren om leidingwater weer vitaal te maken. Ik gebruik zelf daarvoor vaak een glazen waterwervelaar maar een andere mogelijkheid is om water door een flowvorm te laten stromen.

Flowforms

Flowforms zijn een soort waterschalen waarmee je water in een lemniscaatvorm kunt leiden. Het water schommelt van de ene naar de andere kant van de schaal, ook wel "swingen" genoemd en er zijn tal van modellen die je ook voor natuurtuinen en voor vijvers kunt gebruiken.

Schilderen met water

In mijn schildertechniek schilder ik voornamelijk met water. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat het resultaat anders wordt wanneer je met eerbied voor de elementen werkt en dat kleuren zich anders vormen wanneer er met levend water wordt geschilderd. Daarom heb ik de keuze gemaakt om het water voor mijn verfmengels vooraf te werfelen voordat ik daar pigmenten en etherische olieen aan toevoeg. Alsje eenmaal het verschil ontdekt wil je als schilder niet anders meer!

© Waldar 2024