menu

Magisch Speelgoed

Met kinderen maak ik zelfgemaakt magisch speelgoed. Ik maak dit van de restjes lindehout van mijn schilderij-lijsten. Speelgoed waar je echt iets mee kunt doen, bijvoorbeeld een windmolentje dat hoog vanuit de lucht vrolijk naar beneden dwarrelt, een flierefluitje of een koperen caleidoscoop met glazen knikker. Of een goede goocheltruc om mensen mee te vermaken of een stijlvolle bellenblazerwaarmee grote, kleurrijke bellen kunnen worden getoverd.

Zelf leren

Ik leer de kinderen hoe je uit hout zelf een goochelstaf, een diertje of een lepeltje kunt snijden en hoe je je mes goed vasthoudt. Ik leer ze welke houtsoorten er zijn en met welk schuurpapier je goed kunt schuren. Ik leer ze hoe je mooie gaatjes boort en netjes met de houtnerf mee kunt snijden. Dat alles leer ik hen belangeloos wanneer je mij daarvoor uitnodigt.

Waarom?

Ik vind het belangrijk om kinderen dit mee te geven, dat ze met hun handen werken. Al is het maar een ochtend, een middag. Een klein moment in het lange leven van een mens kan soms een diepe indruk maken en als waardevolle schat worden meegedragen. Voor mij zelf is het vaak een mogelijkheid om een brug te slaan naar mijn schilderijen en levert het dus vaak indirect iets anders op. Maar ik vind het vooral fijn om te doen. Geniet van de kinderen om mij heen en het samen maken van iets moois.

Combinatie

Er kan een combinatie gemaakt worden met een aktiviteit voor kinderen en een aktiviteit voor volwassenen waarbij ik bijvoorbeeld, na afloop van het houtsnijden, een lezing hou voor de volwassenen waarin ik vertel over mijn leven, mijn passie voor de schilderkunst of over mijn weg naar het priesterseminar (zie lezingen).

Met kinderen maak ik dus beweegbaar speelgoed. Met volwassenen deel ik graag de vraag: "Wie beweegt mij, wat beweegt jou?" Voel je vrij mij ook uit te nodigen voor deze dialoog. Ik kom.

© Waldar 2024